IPOH: Sebanyak 202 mangsa banjir daripada 60 keluarga dipindahkan ke lapan pusat pemindahan sementara (PPS) berikutan banjir di daerah Muallim, Batang Padang dan Hilir Perak, setakat pagi ini.

Jurucakap Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Perak berkata di daerah Muallim, PPS dibuka adalah di Sekolah Agama Rakyat Kampung Rasau menempatkan 19 mangsa, Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Trolak Pekan (46) dan PPS Pejabat Kemas Tanjung Malim (empat).

“Selain itu, 36 mangsa juga ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Kuala Slim, 38 mangsa di Dewan Sungkai Klah Baru dan 42 orang lagi di Dewan Semai Bakti Trolak Selatan,“ katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, di daerah Batang Padang, sebanyak 17 warga emas yang diselamatkan dari pusat jagaan orang tua masih ditempatkan di PPS Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKC) Choong Hua 1, Bidor.

Sementara itu, menurut jurucakap, air Sungai Bidor yang melimpah hingga Sungai Perak turut mengakibatkan banjir kilat melanda Hilir Perak kira-kira 3 pagi tadi.

Sebanyak 50 buah rumah dianggarkan terjejas dan sebuah PPS di Dewan Majlis Perbandaran Teluk Intan Langkap telah dibuka.

Proses pemindahan sedang dijalankan ketika ini dan pelbagai agensi termasuk Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, bomba serta polis sedang memantau lokasi terjejas banjir sementara cuaca di kebanyakan kawasan adalah baik. - Bernama