GEORGE TOWN: Beberapa jalan di Pulau Pinang akan ditutup dan dilencongkan sempena acara larian Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang (PBIM) yang melibatkan jarak sepanjang 42 kilometer (km) pada Ahad ini.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Fisol Salleh berkata acara larian itu, akan melalui jalan di kawasan Persiaran Bayan Indah, Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu, sepanjang laluan Jambatan Pulau Pinang dan Perai.

“Penutupan dan lencongan akan ditutup secara berperingkat bermula 11 malam Sabtu (10 Dis) hingga 10 pagi Ahad (11 Dis) dan seramai 300 pegawai serta anggota polis akan terlibat membantu penganjur dalam penugasan bagi melancarkan acara dan lalu lintas sepanjang tempoh tersebut.

“Bagi daerah Timur Laut, jalan yang akan ditutup ialah sepanjang Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu iaitu dari Persimpangan Jalan Sungai Pinang ke Persiaran Bayan Indah, dan dari Georgetown menghala ke Bayan lepas serta Jambatan Pulau Pinang,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Fisol berkata bagi daerah Barat Daya pula, semua jalan yang ditutup tertumpu di kawasan Quensbay dan Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu menghala ke Georgetown, manakala semua kenderaan yang menghala ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP) dan Batu Maung, akan dilencongkan ke Jalan Sultan Azlan Shah.

Beliau berkata di daerah Seberang Perai Tengah pula, kenderaan yang mahu ke bahagian pulau iaitu dari Lebuhraya Utara Selatan, akan dilencongkan ke Jambatan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Fisol berkata pengguna jalan raya yang bercadang menggunakan jalan-jalan terlibat, diminta merancang perjalanan lebih awal dan menggunakan jalan atau laluan alternatif yang lain serta mematuhi arahan pihak polis yang bertugas, kerana pihaknya menjangkakan aliran trafik meningkat berikutan musim cuti sekolah dan terdapat beberapa acara besar di bahagian pulau.

“Orang ramai yang ingin menyaksikan atau menyertai PBIM, dinasihatkan meletakkan kenderaan di kawasan yang disediakan oleh penganjur, malah mereka juga dinasihatkan menggunakan sistem pengangkutan awam yang disediakan oleh pihak penganjur bagi mengelakkan kesesakan,” katanya.

Beliau berkata pengguna jalan raya juga boleh menggunakan aplikasi waze untuk mendapatkan laluan alternatif, kerana pihak polis telah bekerjasama dengan pengendali aplikasi tersebut berhubung penutupan jalan sepanjang acara PBIM tersebut.

PBIM acara sukan tahunan terbesar di utara Semenanjung membuat kemunculan semula dengan larian fizikal tahun ini, selepas berehat selama dua tahun dan difahamkan seramai 26,000 peserta telah mendaftar.

Kategori perlumbaan termasuk Marathon Penuh (42km), Half Marathon (21km) dan Larian 10km (Terbuka/Junior). - Bernama