IPOH: Pelari pecut muda negara Muhammad Azeem Fahmi memperbaharui rekod peribadi dalam acara 100 meter (m) pada Kejohanan Olahraga Terbuka Perak 2022 hari ini.

Atlet berusia 18 tahun yang digelar ‘Usain Bolt Malaysia’ itu mencatat masa 10.28 saat (s) untuk mengungguli acara 100m lelaki sekali gus meninggalkan pencabar lain pada kejohanan yang berlangsung di Stadium Perak di sini petang tadi.

Catatan itu memperbaharui rekod peribadi 100m berbanding 10.37s yang dicatat sebelum ini sewaktu menyertai Kejohanan Kuala Lumpur Allcomers pada 26 Mac lepas.

“Saya rasa (berada) dalam landasan yang baik untuk saya melakukan persediaan terbaik untuk beraksi pada Kejohanan Olahraga Dunia Bawah 20 Tahun di Cali, Colombia pada Ogos depan.

“Sememangnya saya mencapai sasaran saya hari ini iaitu merekodkan catatan masa di bawah 10.3 saat,“ katanya kepada pemberita sambil meluahkan rasa syukur dan puas hati dengan kejayaan itu.

Muhammad Azeem turut menerima sumbangan daripada Kerajaan Negeri Perak atas kejayaannya memperoleh keputusan 6A dalam Sijil Pelajaran Malaysia yang diumum pada Khamis.

Sumbangan itu disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Komunikasi dan Multimedia Negeri Perak Khairul Shahril Mohamed. - Bernama