IPOH: Polis menahan seorang lelaki tempatan bersama dadah jenis methamphetamine bernilai kira-kira RM3.45 juta semasa melakukan pemeriksaan di rumah sewanya di Jalan Medan Ipoh di sini pada Rabu.

Ketua Polis Perak Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri berkata suspek berusia 37 tahun yang juga seorang ‘bookie’ judi, ditahan di kawasan tersebut sekitar pukul 1.40 petang.

“Pihak polis menemukan 95 bungkus plastik berwarna hijau kuning bertulis ‘Guan Ying Wang’ berisi bahan disyaki dadah jenis methamphetamine anggaran berat 96.02 kilogram (kg).

“Ujian saringan awal air kencing ke atas suspek adalah negatif dan mempunyai satu rekod kesalahan lampau bersabit kesalahan dadah. Suspek direman selama tujuh hari sehingga Ahad dan kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya pada sidang media Op Tapis Khas di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) di sini hari ini.

Mohd Yusri berkata pihaknya masih menjalankan siasatan sama ada suspek terlibat dengan sindiket dadah atau sebagainya.

Sementara itu, Op Tapis Khas yang dijalankan pada 6 hingga 8 Dis berjaya merampas kira-kira RM3.51 juta dadah serta menangkap seramai 518 orang yang terdiri daripada 510 lelaki dan lapan perempuan.

“Suspek yang ditangkap berusia lingkungan umur 16 hingga 70 tahun serta tangkapan seramai 21 warganegara asing daripada Myanmar, Indonesia, Thailand dan India.

“Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) berjaya mengenal pasti penagih dadah tegar di bawah Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya 1952 antaranya heroin, syabu, ganja, daun ketum serta cecair ketum dan kodein,” tambahnya. - Bernama