GEORGE TOWN: Projek pembinaan projek Gurney Wharf yang merupakan taman dalam bandar di pesisir pantai buatan terbesar di Pulau Pinang bernilai RM200 juta di sini dijangka siap sepenuhnya menjelang awal tahun 2025.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata projek yang melibatkan keluasan kira-kira 20 hektar yang telah ditambak di Persiaran Gurney itu akan menjadi antara tarikan terbaharu di Pulau Pinang sekali gus meningkatkan nilai tambah yang berkualiti dan memberi kesan limpahan ekonomi.

“Inisiatif pembangunan Gurney Wharf telah dimulakan sejak tahun 2016, bermula dengan sesi libat urus dengan semua pemegang taruh, termasuk penduduk Pulau Pinang bagi mendapatkan pandangan, input dan maklum balas daripada segi keperluan serta komponen kawasan rekreasi yang diperlukan komuniti di negeri ini.

“Projek itu akan menampilkan kawasan persiaran dengan pemandangan laut yang indah, taman rekreasi, pusat penjaja, parkir dan kemudahan-kemudahan lain untuk seisi keluarga meluangkan masa berharga dalam usaha meningkatkan kualiti hidup rakyat secara menyeluruh,“ katanya kepada pemberita selepas Majlis Pecah Tanah Gurney Wharf, di sini hari ini.

Majlis pecah tanah itu disempurnakan oleh Yang Dipertua Negeri Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak dan turut hadir ialah Timbalan Ketua Menteri I Datuk Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman serta Timbalan Ketua Menteri II P.Ramasamy.

Chow berkata pembangunan projek melibatkan dua fasa itu tertangguh akibat pandemik Covid-19 dengan fasa satu akan siap dalam tempoh 24 bulan selepas projek bermula dengan kerja pembinaan kedua-dua fasa akan dijalankan serentak selepas majlis pecah tanah.

Katanya kedua-dua fasa projek itu akan menawarkan kawasan permainan kanak-kanak, gelanggang papan selaju, dek pemerhatian, tandas awam, persiaran untuk pejalan kaki, kiosk penjaja, kawasan runcit, surau, kawasan landskap, taman rekreasi dan tempat letak kereta bertingkat.

“Kerajaan negeri juga mengambil maklum akan perkara-perkara berbangkit, namun saya pasti pihak-pihak berkepentingan dalam projek itu peka dengan situasi yang berlaku termasuk memastikan perlindungan terhadap alam sekitar dan kawasan laut(marin) menjadi aspek itana yang diberi penekanan semasa peringkat perancangan awal projek lagi,“ katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri juga telah memutuskan supaya pelaksanaan projek Gurney Wharf dijalankan secara tender terbuka dan pihaknya telah bersetuju untuk melantik TETO Engineering Sdn Bhd sebagai kontraktor utama bagi itu manakala bagi pelantikan sub kontraktor lain ianya akan diumumkan dari semasa ke semasa.

“Dengan lantikan perunding dan kontraktor yang berkelayakan, kerajaan negeri berharap projek itu dapat dilaksanakan dengan lebih sistematik dan mematuhi spesifikasi yang ditetapkan, malah kami juga mengarahkan untuk aliran trafik di kawasan berkenaan dirancang dengan teliti bagi memastikan keselamatan semua orang termasuk pejalan kaki,“ katanya. — Bernama