PUTRAJAYA: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dipertanggungjawabkan untuk pengurusan bencana banjir dijangka melanda negara manakala Datuk Seri Fadillah Yusof akan memfokuskan hal ehwal Sabah dan Sarawak terutamanya Perjanjian MA63.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata selain itu Ahmad Zahid dan Fadillah juga berperanan memastikan jurang ekonomi antara rakyat di Semenanjung serta Sabah dan Sarawak akan dikurangkan dengan langkah-langkah yang akan diambil bagi mengatasi masalah itu.

“Semua kuasa yang ada diagihkan kepada rakan-rakan yang telah diberi mandat, kita perlu siap sedia dengan bencana banjir ramalan kaji cuaca meramalkan cuaca akan lebih murung dan membebankan, jadi kita minta TPM (Ahmad Zahid) mempengerusikan jawatankuasa bencana dan adakan langlah-langkah segera memantau dan buat persiapan.

“Fadillah diberikan tugas untuk pastikan perkara bersangkut MA63 disegerakan terutama yang menimbulkan keresahan perlu segera diselesaikan,“ katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Kabinet Khas di sini hari ini.

Anwar berkata Syed Mokhtar telah membeli kepentingan syarikat Bernas sebanyak 31 peratus daripada Tan Boon Seng sekitar RM800 juta dan pegangan saham yang dipunyai Shahidan Kassim pada RM400 juta.

Perdana Menteri memberi jaminan kerajaan di bawah pimpinannya tidak akan lagi mengizinkan cara pembolotan kekayaan oleh tokoh-tokoh politik dengan mudah dan “menghisap darah” pesawah padi miskin.

“Kita tidak boleh bebankan Syed Mokhtar sehingga kita dapat teliti keuntungan dia sama ada pulangan itu berpatutan. Saya telah gesa beliau untuk berbuat sesuatu segera maka peruntukan sekarang bulan ini RM10 juta kepada pesawah padi dan mulai tahun depan RM50 juta daripada Bernas,“ katanya.

Menyatakan pendirian kerajaan pimpinannya, Anwar berkata dasar-dasar yang baik kerajaan terdahulu akan diteruskan termasuk sistem kontrak yang telus.

“Dasar-dasar yang baik, kontrak (telus) kita tiada masalah, ini kerajaan yang teruskan sistem, tetapi kita tegas dalam membuat perubahan, tender tidak ikut perolehan, projek tak ikut prosedur harus kita teliti semula,” katanya.

Dalam pada itu beliau berkata rang undang-undang yang sedang dibahaskan di Parlimen ketika kerajaan terdahulu, jika ia memberi kebaikan kepada negara juga akan diteruskan sambil menyatakan ia akan diteliti oleh kementerian berkaitan. - Bernama