BEIJING: China bersedia berganding bahu dengan negara-negara Amerika Latin dan Caribbean (LAC) untuk mendorong keamanan dan pembangunan dunia sekali gus membina komuniti berkongsi nasib sesama insan bagi mewujudkan masa depan yang lebih cerah.

Demikian kata Presiden China Xi Jinping (pix) dalam perutusan tahniah melalui pautan video pada Sidang Kemuncak Komuniti Negara Amerika Latin dan Caribbean (CELAC) kali ketujuh yang dirasmikan di Buenos Aires, ibu negara Argentina, pada Selasa.

Beliau menyifatkan negara-negara LAC memainkan peranan penting dalam dunia negara membangun dan menyatakan negara-negara terbabit turut terlibat secara aktif dalam tadbir urus global selain menyumbang kepada usaha itu.

“CELAC telah berkembang menjadi penggerak yang sangat diperlukan dalam kerjasama Selatan-Selatan dan memainkan peranan penting dalam melindungi keamanan serantau, menggalakkan pembangunan bersama dan memajukan integrasi serantau,” kata Xi.

Tegas beliau, China berpendirian konsisten dalam menyokong proses integrasi di rantau Amerika Latin dan Caribbean.

“Kami (China) sangat mementingkan hubungan dengan CELAC dan menganggap CELAC sebagai rakan kongsi penting dalam usaha meningkatkan perpaduan dalam kalangan negara-negara membangun dan memperkasakan kerjasama Selatan-Selatan.

“Itu adalah faktor kerjasama China dengan negara-negara LAC untuk memperkasakan pembinaan Forum China-CELAC dan membawa hubungan China-LAC ke era baharu yang bercirikan sama rata, saling menguntungkan, inovatif, terbuka dan demi manfaat rakyat,“ kata Xi.

Tambah beliau, semakin banyak negara di rantau itu bekerjasama dengan China dalam pembinaan bersama Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI) yang berkualiti tinggi, menyokong dan mengambil bahagian dalam Inisiatif Pembangunan Global (GDI) dan Inisiatif Keselamatan Global (GSI) serta bekerjasama dengan China dalam membina komuniti berkongsi nasib China-LAC.

Xi turut menyatakan bahawa dunia kini sedang berada pada fasa pergolakan dan transformasi baharu.

“Kita hanya boleh mengatasi cabaran dan bersama mengharungi detik sukar ini melalui perpaduan dan kerjasama yang lebih erat,“ jelas beliau. -Bernama