KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak(pix) memohon untuk meminda tarikh pelepasan dan pemulangan pasportnya ke Singapura selepas bekas presiden Umno itu diamanahkan untuk membantu jentera parti Umno menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 Nov depan.

Najib berkata memandangkan Presiden Parti Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada masa tersebut akan berangkat ke Jerman untuk mendapatkan rawatan bagi tulang belakangnya, beliau telah diamanahkan untuk memastikan parti UMNO bergerak secara teratur dan bertindak dengan sewajarnya sewaktu PRN Melaka dan semasa ketiadaan Ahmad Zahid.

“Oleh yang demikian, saya terpaksa menangguhkan perjalanan saya ke Singapura sehingga selepas tamat PRN Melaka pada 20 Nov ini,“ kata Najib menerusi afidavit sokongan tambahan yang difailkan bersama permohonan itu.

Najib, 68, selaku pemohon memfailkan notis usul itu semalam menerusi Tetuan Shafee & Co di Mahkamah Tinggi di sini dengan menamakan pendakwa raya selaku responden.

Beliau memohon untuk meminda tarikh bagi pelepasan dan pemulangan pasportnya kepada mahkamah daripada 20 Okt sehingga 22 Nov kepada 25 Okt sehingga 6 Dis ini untuk melawat anak perempuannya Nooryana Najwa di Singapura, yang dijangka akan melahirkan anak kedua pada awal November.

Dalam afidavit sokongan itu Najib berkata pada 18 Okt lepas, beliau telah mendapat kebenaran daripada Mahkamah Rayuan untuk pelepasan sementara pasport antarabangsanya bermula 20 Okt sehingga 22 Nov ini.

Bagaimanapun, Najib berkata selepas mendapat perintah daripada Mahkamah Rayuan itu, beliau telah dimaklumkan berkenaan perkembangan PRN Melaka yang akan berlangsung pada 20 Nov dan penamaan calon pada 8 Nov ini.

Sehubungan itu, katanya perancangan untuk bertolak ke Singapura telah berubah kepada 21 Nov dan pulang ke Malaysia pada 5 Dis (atau lebih awal dari tarikh tersebut) serta akan memulangkan pasport antarabangsanya kepada mahkamah selewat-lewatnya pada 6 Dis ini.

“Saya telah meletakkan kepercayaan kepada isteri saya, Datin Seri Rosmah Mansor yang akan bertolak ke Singapura terlebih dahulu untuk mengawasi keadaan Nooryana sementara saya masih di Malaysia.

“Saya akan susuli isteri saya sejurus menyelesaikan tanggungjawab saya di sini terlebih dahulu,“ katanya.

Sementara itu, ketika prosiding di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan hari ini, peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihaknya telah memfailkan permohonan untuk meminda tarikh berhubung pelepasan sementara pasport antarabangsa anak guamnya.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashrof Adrin Kamarul berkata pihaknya perlu mendapatkan arahan selanjutnya daripada Peguam Negara berhubung permohonan pindaan itu.

Hakim Mohamed Zaini menetapkan 26 Okt untuk mendengar permohonan tersebut.

Najib dibicarakan di hadapan Hakim Mohamed Zaini atas dakwaan menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan pindaan pada laporan audit akhir 1MDB sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk mengelakkan sebarang tindakan diambil terhadapnya.

Pada 15 Okt lepas, Hakim Mohamed Zaini yang juga mendengar kes Rosmah bagi pertuduhan rasuah membabitkan projek hibrid solar membenarkan permohonan wanita itu untuk mendapatkan semula pasportnya bagi tujuan sama.

Pasport Rosmah dipulangkan kepadanya pada 15 Okt dan perlu dikembalikan kepada mahkamah sebelum atau pada 6 Dis ini.-Bernama