Penganggur mengaku tidak bersalah miliki dadah di lokap mahkamah

KUALA PILAH: Seorang penganggur mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas dua pertuduhan memiliki dadah ketika berada dalam tahanan lokap Mahkamah Rembau bulan lepas.

Muhammad Ikraam C. Mansor, 30, membuat pengakuan itu setelah pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Norma Ismail.

Mengikut pertuduhan pertama, Muhammad Ikraam yang berasal dari Rembau didakwa memiliki dadah jenis kanabis seberat 54.47 gram (g) ketika berada di lokap Mahkamah Rembau dekat sini, kira-kira pukul 11 pagi, 26 Julai lepas.

Kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39A(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup atau tidak kurang lima tahun dan sebat tidak kurang daripada 10 sebatan, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua pula, tertuduh didakwa memiliki dadah jenis heroin dengan berat 3.97g di lokasi, masa dan tarikh yang sama.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39A(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang dua tahun dan tidak lebih lima tahun, serta sebat tidak kurang tiga sebatan dan tidak lebih sembilan sebatan, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Amirul Noor Hashimi manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Tiada jaminan ditawarkan terhadap tertuduh dan sebutan semula kes ditetapkan pada 27 Sept ini. - Bernama