PUTRAJAYA: Kerajaan akan menstruktur semula ekonomi negara berlandaskan kepada tiga keutamaan strategik iaitu membasmi kemiskinan, penstrukturan semula ekonomi dan memulih serta menjana ekonomi berteraskan konsep Malaysia MADANI.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim (foto) berkata pertumbuhan dan pengembangan ekonomi negara perlu dicapai dalam konteks yang lebih luas iaitu ekonomi manusiawi yang mengutamakan keperluan rakyat.

“Khususnya kepada golongan miskin dan terpinggir serta membebaskan mereka daripada cengkaman kemiskinan dalam sistem kapitalisme yang tidak terkawal yang memupuk ketidaksamaan kekayaan dan ketidaksamaan taraf hidup,“ katanya ketika menyampaikan amanat sempena Wacana Membangun Malaysia Madani, di sini, hari ini.

Wahana utama yang menjadi teras Malaysia Madani akan bertunjangkan kepada empat Teras Strategik Utama iaitu Membina Semula Ekonomi, Menjamin Kesejahteraan Insan, Reformasi Institusi Demokrasi dan Perundangan serta Mewujudkan Pentadbiran Beramanah.

Kerajaan Perpaduan di bawah pimpinan Anwar merangka konsep MADANI sebagai ikhtiar untuk memetakan strategi bagi mentadbir negara dengan berkesan, sekali gus mengoptimumkan fungsi jentera kerajaan yang bertanggungjawab melaksanakan dasar-dasar berkaitan.

Anwar berkata Madani, istilah yang telah lama disebut oleh pemikir, mengajak seluruh rakyat Malaysia termasuk kepimpinan Kerajaan Perpaduan untuk mengangkat martabat insan berpaksikan keyakinan, nilai dan akhlak serta tata kelola adil dan berkesan.

Beliau berkata Madani tidak sama sekali akan mengetepikan tonggak mendirikan sistem atau menegakkan sistem yang lebih mampan kepada sebuah negara.

Sehubungan itu, kata beliau langkah-langkah yang akan diumumkan menerusi Belanjawan 2023 di Parlimen pada 24 Feb ini bakal mengembalikan asas seperti mempercepatkan kelulusan dan menghentikan kaedah mendapat komisen yang bukan hak.

“Ini semua boleh menambah keyakinan dengan menegakkan sistem atau negara hukum yang tidak akan memilih bulu dalam melaksanakan tanggungjawab mereka, dan tidak juga menindas atau menekan individu atau puak yang tidak mendukung kita.

“Ini yang disebut sebagai jentera kerajaan yang bertanggungjawab melaksanakan dasar-dasar, berfungsi secara optimum dan kita selesaikan isu tata kelola dengan penyelarasan dan koordinasi tapi harus bermula dengan pengurusan atasan,” kata beliau.

Dalam aspek memacu pertumbuhan negara ini, Anwar menegaskan supaya aspek kemanusiaan sentiasa diambil kira kerana ia antara elemen penting dalam membangunkan negara.

“Peduli tentang gedung pasaran baharu tetapi tidak peduli tentang kedudukan taraf gerai rakyat yang miskin... ini contoh elemen ‘karamah insaniah’ yang diremehkan dalam tata kelola kepimpinan.

“Sebab itu pimpinan baik persekutuan, negeri dan daerah, penjawat awam dari peringkat tertinggi dan rendah dalam membincangkan soal pascapertumbuhan atau pasca-COVID, manfaatkanlah pengalaman untuk belajar daripada kelemahan lalu dan bertindak sesuai dengan tuntutan baharu,” kata beliau.

Anwar berkata seluruh kepimpinan dalam Kerajaan Perpaduan juga perlu meletakkan asas dan budaya baharu dan meninggalkan perkara lampau yang memberi kesan buruk kepada negara.

“Buka pintu hati kita, selamatlah negara kita, negara kita ini pernah menunjukkan potensi yang baik dan pernah tercorot.

“Maka berilah kesempatan untuk anak-anak kita, generasi penerus supaya harapan ini boleh dibina dengan kekuatan yang dimulai sekarang,” kata perdana menteri. - Bernama